• 22-08-2020

Wetenschapper duidelijk. Enig mogelijke taal van Adam en Eva.


Heb je jezelf ooit de vraag gesteld welke taal Adam en Eva spraken in het paradijs? Wel, Simon Stevin had het antwoord: ze spraken er … Nederlands! Simon Stevin werd een van de grondleggers van het wetenschappelijke en technische Nederlands. Hij vond namelijk dat het Nederlands beter geschikt was voor wetenschappelijke redeneringen en kennisoverdracht. Daarom bedacht hij een groot aantal nieuwe woorden die een verrijking vormden en nog zijn voor onze taal. Enkele voorbeelden zijn evenaar (equator), evenredigheid (equiratio), evenwijdig (parallel), loodrecht (perpendiculair), scheikunde (chemie), wiskunde (mathematica).

Amerika

Maar niet alleen het Nederlands dankt heel wat aan Simon Stevin, de Amerikanen danken hun tiendelige dollar aan hem. “Disme, the Art of Tenths”, de Engelse vertaling van Stevin’s werk “De Thiende”, inspireerde de allereerste US minister voor financiën Thomas Jefferson om die dollar in te voeren, waarvan het tiende deel door de Amerikanen nog altijd een dime wordt genoemd.

Sport

Vandaag wandel je op het strand van De Panne en kan je er die ranke en sierlijke zeilwagens bewonderen die over het zand lijken te zweven. En wat dacht je, ook daarin heeft Simon Stevin de hand. Hij is immers de ontwerper en bouwer van dit wonderlijke vervoermiddel.

Een wonder is geen wonder

Onder het motto “Wonder en is gheen wonder” brengt Simon Stevin briljante bijdragen op het gebied van onder meer de statica, mechanica en het perspectief. Met zijn motto gaf hij aan dat alle verschijnselen logisch verklaarbaar zijn.

Wil je meer weetjes over deze grote Brugse man. Boek hier je S-wan-wandeling, waarin je (bijna) alles leert over deze uomo universalis, onder Een wonder is geen wonder.

Lees ook onze Blog Simon Stevin van Brugge, een universeel genie

Johan Breyne

Johan Breyne

Stadsgids die vindt dat Simon Stevin al veel te lang vergeten is en er ook iets aan wil doen omdat te verhelpen.

Boek uw ervaring

Reserveer uw tour
close