• 12-10-2020

S-wan op “Duuvelskèrremèsse”(*).


De gekte van Halloween wordt soms met argwaan bekeken als “buitenlandse import”. Nieëten duuvel! De helse verkleedpartij is misschien van elders overgewaaid, maar de Duivel was berucht in de Brugse binnenstad. Enkele van de bekendste legendes worden vertolkt in “Duistere Nachten” door de gidsen van S-wan. En ook in het Brugse dialect zie je z’n staart. Een bloemlezing uit het Brugs woordenboek (2001)

Duuvelteejtensoep ip ’t duuveltje

Een antiek rond draagbaar jachtstoofje, werd ook een duuveltjie genoemd. Als je daar heerlijke champignonnensoep op wil klaarmaken, pluk je daarvoor de beste duuveelteejten. De grote smulpapen zijn onverzadigbaar, want een duuvelszak is nooit vul.

D’n duuvel andoën

De grootste Brugse pestkoppen werden snel vergeleken met hun helse evenknie. Het duuveljoenk had de duuvel in em, of ging gaan duuveljagen, iemand flink gaan duuvelen, of entwien den duuvel andoen.

Lees ook ons ander blogbericht over de wandeling "duistere nachten": "De duivel hale hem"

Laweejt von d’alsche duuvels

Bij tegenslag was de hand van satan niet ver weg: D’n duuvel lucht de kèèse. Je kreeg ip j’n duuvel, of kon droamen van roste duuvels. Om zeep helpen? Na d’n duuvel briengen. Op den duur kon hij zich wèren lik ’n duuvel in ’n wiewoatervat over niets, d’n duuvel en z’n moëre. Tijd brengt raad, want as de duuvel oekd wordt, wordt die irremiet.

Kan je niet genoeg krijgen van de duivelse legendes? Ga mee op tour met onze gidsen in “Duistere nachten.

(*) een typisch Brugs weertype: Regen en zonneschijn tegelijk

Jeroen Vantorre

Jeroen Vantorre

Leuke Brugse woorden, legendarische verhalen het maakt allemaal deel uit van je "Brugge-ervaring". "Duistere nachten" is een ideale kennismaking voor jong en oud.

Boek uw ervaring

Reserveer uw tour
close