• 04-05-2020

Met open mond vol ongeloof...


Pol Vangisteren komt het station uit voor zijn allereerste weekendje Brugge. In de verte begroet de Onze-Lieve-Vrouwetoren hem en Pol verheugt zich over al die plekjes van vroeger die hem zullen plezieren. Hij slaat linksaf richting ’t Zand en trekt blij gemutst door het Albertpark. Dan daagt plots het Concertgebouw op en … “O mijn god!” Met grote ogen staart hij naar dit van top tot teen rode en veelhoekige gebouw. Dit is echt niet wat hij in Brugge verwachtte toen hij zijn trip boekte. Moderne architectuur in een middeleeuwse stad, hoe is het mogelijk?

Stad met een geschiedenis

Wel, Pol zal zeker ook sprakeloos staan voor het Rijksarchief en hij vol ongeloof kijken naar het onthaalpaviljoen van het Gruuthusemuseum. Brugge is dan wel een stad met een geschiedenis, maar het is ook een stad die met haar tijd meegaat, al eeuwenlang. De Bruggeling is echt niet van gisteren, hij leeft VANDAAG. Brugge toont zich van zijn beste kant met heel wat vernieuwende architectuur op pleinen en langs de straten.

Vernieuwende architectuur van alle tijden

De beste plaats om de stadsvernieuwing door de eeuwen heen te bekijken is wel de Burg. Daar vind je architectuur gespreid over 800 jaar: van de romaanse Basiliusbasiliek over het gotische stadhuis, de Oude Griffie uit de Renaissance, de barokke Proosdij, het neoclassicistische Gerechtshof, een hoekhuis uit de 19de-eeuwse neogotiek en een vleugje moderne architectuur met een winkelgalerij en een hotel. Wie durft nog te beweren dat er geen stadsvernieuwing is in Brugge?

Moderne kunst

Brugge is beroemd om zijn schilderijen van de Vlaamse Primitieven en telt heel wat standbeelden uit de 19de eeuw. Je kent zeker Breydel en Deconinck, Memling, Jan van Eyck… Maar Brugge is ook de plaats waar Jef Claerhout, Stefaan Depuydt, Livia Canestraro, Roger Raveel, Stefaan De Croock en zovele anderen met hun moderne sculpturen en muurschilderingen de straten en pleinen opfleuren. Wie kent ‘De verliefden’, ‘Portrait L IV 17’ of ‘Papadeno’? Ook dat is het Brugge van vandaag.

Eigentijds Brugge

Moderne gebouwen in Brugge vertellen elk hun verhaal. De architectuur verwijst soms naar hun functie. De bouwstijl past zich altijd aan aan de omgeving. Wil je samen met Pol enkele van deze verhalen leren kennen? Boek dan je wandeling Eigentijds Brugge bij S-wan. Je leert er enkele belangrijke aspecten van de moderne architectuur in onze stad kennen, afgetopt met een snuifje moderne kunst.

Boek uw ervaring

Reserveer uw tour
close