• 26-08-2020

Jan Van Eyck in Brugge: rode tulband en groene papegaai.


Wie was Jan Van Eyck ook alweer?

De eerste en grootste der Vlaamse Primitieven leefde en werkte in de eerste helft van de 15de eeuw als hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede. Zijn bekendste werk is te zien in Gent (Het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal) maar Jan Van Eyck was de laatste 12 jaar van zijn leven werkzaam in Brugge (1430-1441). Toen heeft hij zijn grootste meesterwerken geschilderd waarmee hij tijdens zijn leven al faam over heel Europa verwierf en later over de hele wereld.

Jan Van Eyck leeft nog in Brugge!

Hoezo hij is toch al lang gestorven? Ja en toch zijn er in Brugge nog vele sporen die herinneren aan deze grootste Vlaamse schilder uit de Middeleeuwen. Die zijn meestal goed verborgen en kun je via een wandeling met gids gaan ontdekken. Soms kun je er ook niet naast kijken zoals dit monumentale beeld uit 1878 van Hendrik Pickery op het ja natuurlijk …. het Jan Van Eyckplein.

Jan was een echte Bruggeling

De gids zal je op deze wandeling leiden naar de plek waar Jan Van Eyck werkte en leefde van 1431 tot 1441. Het woonhuis heeft wat transformaties ondergaan maar veel dichter op de huid van de meester kun je niet zitten. Zeker als je weet dat hij op deze plek vele meesterwerken geschilderd heeft waaronder het portret van zijn vrouw en dat van hemzelf, één van de eerste zelfportretten uit de kunstgeschiedenis, beter gekend als ‘man met de rode tulband’. Jan was gehuwd met Margareta en had 2 kinderen, een zoon en een dochter.

Historische sensatie in het museum

Na de dood van Jan en zijn vrouw bleven beide portretten eeuwenlang in Brugge bewaard door de Sint-Lucasgilde waartoe ook de schilders behoorden. Dat portret van Jan met de rode tulband is via allerlei omwegen in Londen terecht gekomen maar dat van Margareta is nu te bewonderen in het Groeningemuseum. Samen met dat andere meesterwerk van hem: Madonna met kanunnik Van Der Paele, je weet wel dat waar het kindje Jezus op de schoot van Maria dat groene parkietje in zijn handen houdt. Waarom nu net die vogel en wie die Van Der Paele nu ook weer was, zal de gids je wel feilloos verklappen.

Jan is spoorloos verdwenen

Op de Burg stond de vroegere Sint-Donaaskerk, afgebroken met de Franse Revolutie. Hier bevond zich de begraafplaats van Jan Van Eyck die vrij plots overleed in 1441. Met de afbraak van de kerk in 1799 is ook het graf van deze roemrijke schilder helaas verdwenen. Geen aandenken meer aan hem maar dat werd in de 19de eeuw goedgemaakt met 2 standbeelden. Maar waarom is hij 2 keer begraven? Er blijft toch altijd wat mysterie hangen rond onze Jan.

Wil je Jan Van Eyck werkelijk ontmoeten?

Boek de wandeling bij Van Eyck tot paneel

Lees ook onze andere Blog over Jan van Eyck: OMG! Van Eyck LIVED here.

Reinoud van Acker

Reinoud van Acker

Reinoud van Acker - gepassioneerd stadsgids

Boek uw ervaring

Reserveer uw tour
close