• 08-10-2020

Do's-and-don'ts om dood te gaan: 6 tips uit 1450


Doodgaan is voor ons toch een beetje taboe. We denken het liefst zo min mogelijk aan ons levenseinde, en zeker dat van onze partners, ouders, kinderen. Maar de christenen uit de 15de eeuw wisten precies hoe het moest dankzij een Europese bestseller die het protocol uitschreef van de “Ars Moriendi - De kunst van het sterven”. Onze gids vertelt erover in “De tuin van Hades

Reactie op een duistere tijd

Het was niet meer dan enkele decennia eerder dat de bewoners van West-Europe te maken kregen met hongersnood en de Zwarte dood. Het lag nog allemaal vers in het geheugen. De sociale onlusten zorgden voor een woelige strijd tussen het volk en de adel. Ook de katholieke Kerk kreeg het zwaar te verduren in het schisma van 1476

Aan het eind van je Latijn

Twee Duitse Dominicanen schreven een traktaat in het Latijn dat wijd werd opgepikt en verspreid via de toen nieuwe technologie van de boekdrukkunst. In de Nederlanden werd de tekst vooral bekend door een serie houtsnedes die werden gebundeld. Ze illustreren in zes paar tekeningen de do’s-and-don’ts van je laatste levensuren.

Lees ook onze andere blogs: "Requiem Aeternam: De Brugse Begraafplaats" en "Deze beroemde Britse Auteurs vind je op de Begraafplaats"

6 valkuilen en remedies

  1. Twijfel niet aan je Christelijke geloof maar zoek hierin naar aanmoediging
  2. Begin niet te panikeren, maar heb vertrouwen.
  3. Wees niet ongeduldig, maar heb geduld.
  4. Wees niet hoogmoedig, maar blijf nederig.
  5. Verlies je niet in hebzucht maar keer je af van je aardse bezittingen.
  6. Bij het doodsuur wacht je daarna een gelukkig einde

Bewust afscheid nemen

In onze 21ste eeuw maken deze gedachten ons misschien wat ongemakkelijk. Elke tijd heeft zo zijn eigen gewoontes en symbolen om overweg te kunnen met deze onvermijdelijke zaak. Benieuwd hoe het er vanaf de 19de eeuw aan toeging? Laat je rondleiden door onze gidsen op de Brugse Begraafplaats, “De tuin van Hades”.

Jeroen Vantorre

Jeroen Vantorre

Mensen hebben altijd manier gezocht om om te gaan met de dood. Op de begraafplaats vind je een mooi overzicht van verzachtende en waarschuwende symbolen rond menselijk (over)lijden. Dit erfgoed vraag erom om door iedereen gekoesterd te worden.

Boek uw ervaring

Reserveer uw tour
close