• 07-03-2021

Brugsche Swaentjes


Wat is er beter dan ’s morgens een stukje chocolade proeven? Het maakt niet alleen je vijf zintuigen wakker, maar verbetert ook je humeur. Chocolade maakt blij, dat is bewezen. Maar wist je dat er in Brugge een link is tussen chocolade, Lodewijk van Gruuthuse en de Brugse zwanen?

Lanckhals

Zeg “Brugge” en iedereen antwoordt je ”zwanen”. Er zijn er dan ook zo’n 120 die statig op de Brugse reien drijven. Allemaal te danken aan Keizer Maximiliaan ‘Max’ van Oostenrijk die, althans volgens de legende, helemaal niet geliefd was in Brugge. Hij nam immers steeds meer vrijheden en voorrechten af tot de Bruggeling er genoeg van had. Max werd gevangen genomen tijdens een bezoekje en opgesloten in huis Craenenburgh op de Markt. Daar had hij een perfect zicht op de terechtstelling van zijn raadsman Pieter Lanckhals. Uiteindelijk trok Max toch aan het langste eind en verplichtte hij de Bruggelingen ten eeuwigen tijde “langhalzen” te houden.

Het ‘Brugsche Swaentje’

Deze legende zal Stad Brugge ertoe aanzetten om haar stadspraline, met het door de bevolking gekozen lekkerste, maar geheime recept, het ‘Brugsche Swaentje’ te noemen. Stop het in je mond en bijt er een stukje af. Zoete melkchocolade, krokant door de Brugse kletskop en met amandelpraliné gevuld. De smaak die in je mond explodeert, ken je en toch kan je ze moeilijk thuisbrengen. Is het peperkoek of kaneel of speculaas? Neen, het is niets van dit alles, want het is … gruut.

Gruuthuse

En zo verschijnt die beroemde Bruggeling Lodewijk, heer van Gruuthuse, ten tonele. Die man heeft een onmetelijk fortuin geërfd dat dankzij het monopolie op de verkoop van gruut werd vergaard. Wat is nu in godsnaam gruut? De basis is gagel, vandaag een eerder zeldzaam veenplantje. Daaraan voeg je naar believen verschillende kruiden toe en je krijgt een middeleeuws kruidenmengsel om je bier op smaak te brengen: gruut. Dat het bier daarmee ook langer bewaart, is mooi meegenomen.

S-wan

Ook de gidsen van S-wan leggen de link tussen de Brugse zwanen, Lodewijk van Gruuthuse en het Brugsche Swaentje in hun ‘Choc around the clock’-wandeling. Alles wat je wilde weten over chocolade, maar nooit durfde vragen. En alleen bezoekers met een goed humeur, want je mag ook proeven!

Nvdr: Het echte ‘Brugsche Swaentje’ is enkel verkrijgbaar bij die chocoladezaken in Brugge die de vermelding van "Official Dealer" dragen.

Johan Breyne

Johan Breyne

versmaadt een lekker stukje chocolade niet.

Boek uw ervaring

Reserveer uw tour
close