• 17-11-2020

Twee vrouwen op zoek naar Brugse sporen van Bourgondische hertoginnen


Heerlijk toch! Twee vrouwen, die elkaar voor het eerst ontmoeten, op zoek naar sporen en verhalen van andere vrouwen uit een ver verleden. Bovendien waren die andere dames Bourgondische hertoginnen!

Bart Van Loo

Mijn gaste Imelda was helemaal in de ban van ‘De Bourgondiërs’ en de vertelkunst annex begeestering die het boek uitstraalt. Zelf heb ik het boek verslonden. Deze wandeling is trouwens het gevolg van de aandacht die Bart Van Loo geeft aan de Bourgondische aanwezigheid in Brugge. Maar het is toch vooral Edward De Maesschalck die onze dames voor het eerst in de spotlights zet. Samen met een collega-gids (dankjewel Anne Billiet) ben ik in de lente van 2019 naar Dijon gereisd om de eerste ideeën voor deze wandeling neer te pennen.

Waren de Bourgondische hertoginnen weerloze pionnen?

Enerzijds wel: hun plek, hun rangorde lag vast reeds voor ze in het huwelijksbootje stapten. Kinderen baren was de prioriteit. De enige garantie op het voortbestaan van de dynastie. Maar anderzijds waren het dames met een hoogstaande ontwikkeling en met een eigen visie. Ondernemend op diverse terreinen, topdiplomaten met topresultaten. Ook naar Vlaanderen toe. Op cultureel en artistiek vlak dames met klasse.

Maar allen stonden ze in dienst van de Bourgondische geopolitiek. Er kwam veel strategie en blingbling aan te pas om hun thuisbasis, hun roots te overtuigen de dochters in te zetten in functie van de Bourgondische politieke visie. Een koehandel.

Brugge is het Dijon van het Noorden

De ene hertogin is al veel nadrukkelijker aanwezig In het Brugse patrimonium dan de andere. Om te beginnen, de stammoeder ‘Marguerite de Flandre’ zijnde onze Margaretha Van Male. Zij was de echtgenote van de eerste hertog, Fhilips De Stoute en schonk hem 7 kinderen.
Verder de echtgenotes van Filips De Goede en Karel de Stoute, respectievelijk Isabella van Portugal en Margaretha van York en natuurlijk ook Maria Van Bourgondië resideerden vaak in Brugge. Ze speelden een hoofdrol tijdens de luxueuze festiviteiten in de Bourgondische spektakelstaat. Brugge bekleedde een belangrijke positie in het Bourgondische rijk en moet op dat vlak zeker niet onderdoen voor Dijon. Die impact is tot op vandaag te lezen in de highlights van Brugge.

Imelda genoot met volle teugen van haar gidsbeurt, dankzij de voucher die ze gratis kreeg aangeboden na de boeking van twee nachten in Brugge. Een prachtig initiatief, een stimulans van Visit Bruges, in deze uitzonderlijke tijden.

Boek je eigen kennismaking met de Bourgondische hertoginnen hier.

Linda Drooghmans

Linda Drooghmans

Linda is gids en bestuurslid bij S-wan. Verhalen over sterke vrouwen liggen haar nauw aan het hart.

Boek uw ervaring

Reserveer uw tour
close